Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Tuile készítése

Garai Éva
2023. 10. 22. 10:02:12
Tuile készítése

A Tuile  francia eredetű, általában íves formájú sült ostya, amelyet leggyakrabban tésztából készítenek. Ezeket legtöbbször más ételek kísérőjeként, vagy sütemények díszítéseként használjuk fel, amelyek készülhetnek édes és sós változatban is. 

Többféle módon is készíthetünk Tuile-t, amelyet palacsintasütőben, vagy a hozzá alkalmas Tuile szilikon formában is megsüthetünk. Ezeket ízesíthetjük, színezhetjük kedvünk szerint, amire épp szükségünk van, az adott étel ízvilágának megfelelően, akár fahéjjal, vagy valamilyen aromával. Használhatunk hozzá gél vagy por állagú ételszínezékeket is, de egyéb természetes anyaggal is színezhetjük, mint pl. céklalé.

A szilikon formában sütött Tuile-nél ügyeljünk arra, hogy a felesleges tésztamaradékokat jól lehúzzuk a formáról, máskülönben nem lesz szép a külalakja. Amíg még meleg, egy sodrófára, vagy valamilyen henger alakú tárgyra helyezzük, hogy elnyerjük az íves formát. Amikor kihűlt, azonnal felhasználjuk, vagy tárolhatjuk egy jól záródó dobozban, hogy ropogós maradjon.

Az alábbiakban összegyűjtöttem néhány receptet az internetről, a vállalkozó szelleműek kedvéért, édes és sós változatban is.

Tuile alaptészta, édes változatban

Hozzávalók: azonos mennyiségű liszt, porcukor, fehérje, olvasztott vaj.

Elkészítése: ennél a receptnél a hozzávalókat alaposan összekeverjük, egy habverő segítségével, és annyi részre osztjuk, ahány féle színt szeretnénk használni. Színezés után megtöltjük vele a formát, majd 180 C fokra  előmelegített sütőben 7-8 perc alatt megsütjük.

Mézes Tuile recept

Hozzávalók: 100 g liszt, 75 g porcukor, 90 g tojásfehérje, 80 g olvasztott vaj, 20 g tejszín, 10 g méz

Elkészítése: az összes hozzávalót egy magas falú edénybe tesszük, majd egy botmixer segítségével alaposan összedolgozzuk. Ezt formába töltés után 165 C fokon, 8 percig sütjük.

Mézes Tuile recept II.

35 g méz, 50 g vaj, 50 g nádcukor, 25 g barna cukor, ezeket felolvasztjuk egy lábasban a tűzhelyen, majd levéve 55 g lisztet adunk hozzá. Bele keverünk még 66 g fehérjét, ezután 30 percig állni hagyjuk. Formába töltve előmelegített sütőben 180 C fokon 7-8 perc alatt megsütjük.

Sós Tuile recept

Hozzávalók:  100 ml víz, 60 g olíva olaj, 50 g liszt, 2 g só

Elkészítés: az összes hozzávalót egy magas falú edényben, botmixerrel egyneműsítjük, majd színezzük, és formába töltve 160 C fokra előmelegített sütőben, 7 perc alatt megsütjük.

Sós Tuile recept II

Hozzávalók: 100 g tojásfehérje, 80 g liszt, 50 g olvasztott vaj, 1 csipet só

Elkészítés: a hozzávalókat egy magasfalú edényben botmixerrel egyneműsítjük. Szinezzük, ízesítjük, majd folpackkal letakarva egy éjszakára a hütőbe tesszük. Másnap, formába töltve kisütjük, 150 C fokra melegített sütőben, 7-8 perc alatt.

Kapros Tuile recept

Hozzávalók: 70 g tojás fehérje, 70 g liszt, 70 g olaj, 5 g só, 10 g cukor, 30 g friss kapor gyenge levele

Elkészítés: botmixerrel pürésítjük a kaprot az olajjal, átszűrjük, majd az összes hozzávalóval összeturmixoljuk. A kapott tésztát formába simítjuk, majd 150 C fokra előmelegített sütőben, 15 percig sütjük.

Coral Tuile recept

Hozzávalók: 60 g olaj, 55 g langyos víz, 10 g liszt, 1 csipet só, ételfesték

Elkészítés: a hozzávalókat egy magas falú edényben botmixerrel egyneműsítjük, majd színezzük. A kapott tésztát egy forró serpenyőben, vagy palacsintasütőben kisütjük, pont úgy, ahogy egy palacsintát sütnénk ki. A kész tuile-t óvatosan kiemeljük, majd papírtörlőre helyezve, felitatjuk a felesleges olajt róla.

A palacsintasütőben készült Coral Tuile kicsit másképp működik, mivel ott nem egy "tömörebb" tésztát kapunk, hanem egy lyukacsos, korallra emlékeztető textúrát, miután kisütöttük. Itt nagyon kell ügyelni a sütés során, a tésztából kicsapódó forró vízre, nehogy megégessen minket.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: eszköz használata recept