Az egyik lehetőség az, amikor sütésre használjuk a tortakarikát, az alábbi módon:
Első lépésben állítsd be a megfelelő méretet a tortakereten úgy, hogy a belső duplán körbefutó rész legszélső részére igazítod a szorítópántot.
Helyezz egy sütőpapírt, vagy szilikon lapot a sütőlemezre, vagy tepsire. Lehetőség szerint olyan tepsit választva, amelynek az alja egyenes, hogy a tortaforma alsó része, fel tudjon rá feküdni teljes mértékben.
Helyezd rá a tortaformát, és ellenőrizd a méretbeállítást, ha esetleg elmozdult volna.
A kerek tortaformák belsejében legtöbbször két centinként van egy jelölés, amely a keret átmérőjét jelöli. Tehát, ha úgy állítod be a tortaformát, hogy a belső pánt a 200-as jelölésnél ér véget, akkor piskótád, 20 cm átmérőjű lesz. (200 mm=20 cm)
Ezt követően töltsd bele a nyers masszát, és süsd készre.
Abban az esetben, ha félsz attól, hogy alul kifolyna, vagy hígabb állagú masszával dolgozol, akkor rögzíts egy alufóliát az aljára, úgy, hogy a külső széleknél ráhajtod a tortakeretre szorosan.
Ugyanezt sütőpapírral is megoldhatod, de annak merevsége miatt egy picit nehezebb a tortaformához rögzíteni.
Ha megsült a piskótád, próbáld meg még melegen leszedni róla, mert „beizzadhat” alatta a tészta, azaz vizes lesz. És mindenképp rácsra helyezd hűlés közben! Ha csak simán lerakod egy sík felületre, ugyanez fog történni, hiába nincs az alsó felén semmi.
Emlékszem tanuló koromban az egyik társam otthon, gyakorlás közben, ezt nem tette meg, és a kész piskótájának alja, szó szerint „elázott”. De mivel ő ezt akkor még nem tudta, azt hitte, hogy nyersre sütötte, ezért inkább kidobta.
Ti ne essetek ebbe a hibába, vagy ha mégis, akkor tudjatok róla, hogy a forró piskótából kiáramló gőz lecsapódik az alufólia falán, és a piskóta azt visszaszívja, vizes lesz.
Amikor kihűlt a piskótánk, válasszuk le a karikáról. Igen ám, de hogyan?
Rakhatsz az oldalára méretre vágott sütőpapírt, mielőtt bele töltöd a nyers masszát, vagy akár a hagyományos módon, valamilyen zsiradékkal körbe kened az oldalát, és belisztezed.
De ha ezt elmulasztottuk, (ahogyan én is szoktam, mert nekem így egyszerűbb és gyorsabb) akkor fogj egy hegyes kést, a tortaformát fordítsd az oldalára és a kést szorosan, neki feszítve a tortakeret belső falának, vágd körbe a piskótát.
Ha végig szorosan feszíted a kést a tortakeret falához, akkor nem tudod felsérteni a piskótádat. És ne aggódj a forma miatt sem, nem lesz baja. Én évek óta így használom, és még egy karc sincs rajta.
A másik funkciója a tortakarikának, amikor ebbe töltjük vissza a tortát, egyfajta formatartó keretként használva, hogy a végeredmény profi munkának tűnjön.Ebben az esetben már eleve egy tortakartonon, vagy tortadobon kezdjük el a torta betöltését, rétegezését, mivel a további mozgatás során a rétegek elcsúszhatnak egymáson, deformálódhat a torta.
A torta rétegezését az alábbi módon végezzük:
Helyezzük fel a legalsó piskóta lapot a tortakartonra, úgy hogy az pontosan a közepén legyen, majd tegyük rá a tortakarikát, és húzzuk a megfelelő méretre. Arra figyeljünk ennél a lépésnél, hogy ha túl szorosra húzzuk, akkor a piskótát összenyomjuk, felgyűrődhet, ha pedig lazán állítjuk, és rés marad a keret és a piskóta között, akkor ott lefolyhat a krém.
Ezt követően kenjünk egy ugyanakkora vastagságú krém réteget a legalsó lapra, és helyezzük rá a következő lapot. Majd így folytatjuk a sort, amíg van piskóta lapunk. A legvégén, a felső lapra csak egy vékony réteget kenjünk.
Amikor kész vagyunk, akkor hagyjuk a betöltött tortát a tortakarikában, és úgy tegyük hűtőbe pár órára, és majd csak ezt követően vegyük le róla a tortakeretet és kenjük körbe a tortát a maradék krémmel.
Én szeretem letakarni a tetejét egy darabka frissen tartó fóliával, több szempontból is, mielőtt berakom a hűtőbe. Azon túl, hogy nem hagyja kiszáradni a felső réteg krémet, nem veszi át az ízét a hűtőben tárolt egyéb ételnek. Mert hát ugye nem mindannyiunk otthonában van külön hűtő a sütiknek J De láttam már olyat is, hogy a kész torta tetejére véletlenül ráfolyt valamilyen egyéb élelmiszer a hűtőben, azt lehetett is kidobni…
Ezeken felül szeretem még használni, mousse torták készítésénél az állítható tortaformát, de arról egy másik cikkben fogok írni.
Remélem hasznos tanácsokkal tudtalak Titeket ellátni, és magabiztosabban fogtok bele vágni az otthoni tortakészítésbe, az állítható tortaformák használatával.
Kellemes sütögetést Nektek!
Éva