Mivel ezek alapreceptek, ezért Ti bátran ízesítsétek kedvetek szerint!
A sós aprósütiket különböző magvakkal, sajttal, és mindenféle fűszerrel ízesithetitek, amivel csak szeretnétek. Pl. bors, pirospaprika, curry, vagy fokhagyma, de akár zöldfűszerekkel is jól kombinálhatóak, mint a rozmaring.
Az édes sütiknél nálam nagy kedvencek a narancs, vagy citromhéj, kókuszreszelék, esetleg levendula, vagy bármilyen aroma, amit szerettek. Ezeket akár tölthetjük is valamilyen tartós krémmel, vagy csokoládéba is márthatjuk, és mogyoróval, vagy mandulával megszórva gazdagíthatjuk.
Chia magos rudak
Ez egy ropogós változata a sós aprósüteményeknek, amely másnap is az marad, így előre is elkészítheted.
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 30 dkg vaj, 80 ml tejszín, 1 tojássárgája, 20 g só, 1 tojás a kenéshez.
Elkészítés:
Morzsold el a lisztet, a sóval, és a vajjal, majd add hozzá a tejszínt és a tojássárgáját, és gyúrd össze, néhány mozdulattal. A kész tésztát csomagold be légmentesen egy darabka folpackba, és pihentesd a hűtőben egy órát legalább.
Nyújtsd ki fél cm vastagra a tésztát, majd a sós rúdhoz való sütikiszúró rács segítségével, szúrd ki a rudakat belőle. Helyezd sütőpapírral bélelt tepsire, kend meg a tojással, és szórd meg alaposan a chia maggal.
200 C fokon süsd pirosra.
Túrós tökmagos háromszög
Hozzávalók:
25 dkg liszt, 25 dkg túró, 25 dkg, vaj, 1 dkg élesztő, 10 g só, tökmag.
Elkészítés:
Gyúrd össze a hozzávalókat, és pihentesd egy éjszakát, de legalább 4-5 órát a hűtőben.
Nyújtsd ki a tésztát 5 mm vastagra és szúrj ki belőle a kiszúró rács segítségével kockákat, majd vágd ketté, hogy háromszög legyen belőle. Helyezd sütőpapírral bélelt tepsire a háromszögeket, kend meg tojással, és helyezz a tetejükre 3-3 szem tökmagot. 200 fokon süsd pirosra.
Mandulás zabpehelykeksz
Hozzávalók:
15 dkg vaj, 15 dkg barna cukor, 6-8 csepp keserűmandula-aroma, 1 tojás, 20 dkg finom zabpehely, 10 dkg mandulaliszt, 1 csapott tk sütőpor, 162 citrom reszelt héja.
Elkészítés:
Keverd simára a vajat a cukorral, majd tedd bele az aromát. Keverd tovább és add hozzá a tojást is.
Keverd össze a zabpelyhet a mandulaliszttel, a sütőporral és a citromhéjjal, majd gyúrd össze a vajjal.
Csomagold be légmentesen, majd tedd hűtőbe. Lisztezett felületen nyújtsd ki fél cm vastagra, majd szúrd ki az édes aprósüteményekhez való ráccsal. 180 fokon 12 perc alatt süsd meg.
Ez a keksz jól záródó dobozban 2-3 hétig áll el, persze, ha marad belőle.
Kellemes sütögetést neketek! :)
Éva